Een personeelsadvertentie maken

> De tekst van de personeelsadvertentie
> Onderscheid maken tussen mannen en vrouwen
> Onderscheid maken op basis van persoonlijke kenmerken
> Onderscheid maken op basis van leeftijd

De tekst van de personeelsadvertentie
Bij het werven van nieuw personeel zult u waarschijnlijk gebruikmaken van een personeelsadvertentie. Niet alle uitingen in een personeelsadvertentie zijn toegestaan binnen de grenzen van de gelijkebehandelingswetgeving. U kunt onderscheid tegengaan door in de vacaturetekst geen onderscheid te maken: 

 • tussen mannelijke en vrouwelijke kandidaten
 • op basis van persoonlijke kenmerken als deze zijn terug te voeren op een van de verboden discriminatiegronden
 • door te vragen om mensen van een bepaalde leeftijd

Onderscheid maken op basis van de discriminatiegronden is alleen toegestaan als u daar een goede reden voor heeft (objectieve rechtvaardiging).

Als het onderscheid is toegestaan, omdat u een goede reden heeft, dan bent u verplicht dit in de vacaturetekst te melden en uit te leggen. Hetzelfde geldt als u voorkeursbeleid voert.

Naar boven

Onderscheid maken tussen mannen en vrouwen
Volgens de gelijkebehandelingswetgeving mag u in de vacaturetekst geen onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke gekwalificeerde kandidaten. Uit de vacaturetekst moet daarom duidelijk blijken dat de functie zowel voor mannen als voor vrouwen openstaat, zoals:

 • door de functiebenaming die u in de tekst gebruikt zowel in de mannelijke als vrouwelijke vorm te gebruiken. Bijvoorbeeld leraar/lerares.
 • door te vermelden dat zowel mannen als vrouwen kunnen solliciteren. Dit kunt u doen door in de tekst M/V te zetten. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een timmerman, dan wordt het timmerman (m/v).

U kunt hiermee ook rekening houden als u een afbeelding in de advertentie gebruikt. De afbeelding mag niet de indruk wekken dat alleen mannen of alleen vrouwen voor de functie in aanmerking komen.

Naar boven

Onderscheid maken op basis van persoonlijke kenmerken
Volgens de gelijkebehandelingswetgeving mag u geen onderscheid maken op basis van persoonlijke kenmerken als deze zijn terug te voeren op een van de verboden discriminatiegronden. U mag bijvoorbeeld niet specifiek naar een kandidaat vragen van een bepaalde etnische afkomst (tenzij u voorkeursbeleid voert). Of vragen naar iemand die een specifieke godsdienst aanhangt. U kunt onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken voorkomen door in de vacaturetekst geen eisen op te nemen over:

 • godsdienst en levensovertuiging
 • politieke overtuiging
 • etnische afkomst (ras)
 • geslacht
 • nationaliteit
 • hetero of homoseksuele gerichtheid
 • burgerlijke staat
 • leeftijd
 • handicap of chronische ziekte

Naar boven

Onderscheid maken op basis van leeftijd
Volgens de gelijkebehandelingswetgeving mag u geen onderscheid maken op basis van leeftijd, tenzij u een goede reden heeft (objectieve rechtvaardiging). Daarom is het in principe niet toegestaan om te vragen naar mensen van een bepaalde leeftijd. Het is ook niet toegestaan teksten als ‘jonge medewerkers’ of ‘pas afgestudeerden gezocht’ te gebruiken, omdat u daarmee oudere kandidaten uitsluit. Als u niet zeker weet of de advertentie leeftijdneutraal is, kunt in de tekst expliciet vermelden dat de functie voor alle leeftijden openstaat.

U kunt hiermee ook rekening houden als u een afbeelding in de advertentie gebruikt. De afbeelding mag niet suggereren dat bepaalde leeftijdsgroepen niet welkom zijn.

Als u doelgroepenbeleid (gebaseerd op specifieke wetgeving) voert voor ouderen of jongeren bent u verplicht om dit in de tekst te vermelden en uit te leggen.

Lees meer over het stellen van leeftijdseisen.

Naar boven

Vragen?

Bel voor vragen op werkdagen van 10.00-16.00 uur naar
030 - 888 3 888